En introduktion till blomsterlökar

Blomsterlökar är en typ av växter som förökar sig genom att blomma. De har vanligen underjordiska förvaringsorgan, t.ex. rotknölar, rhizomer eller lökar. Blomsterlökar är lätta att odla och ger din trädgård färg under många månader av året. Här är en kort översikt över olika typer av blomsterlökar och hur man tar hand om dem.

Tulpanlökar

Tulpaner är en av de mest populära typerna av blommor. De finns i en mängd olika färger och blommar på våren. Tulpaner behöver full sol och väldränerad jord. De bör planteras 6-8 veckor före den första frosten i ditt område. När du planterar tulpanlökar ska du gräva ett hål som är dubbelt så djupt som lökens djup. Placera löken i hålet med den spetsiga delen uppåt och täck den med jord. Vattna väl. Tulpanlökar håller vanligtvis i 3-5 år innan de behöver bytas ut.

Narcisslökar

Narcisser är en annan populär typ av blomsterlök. De är också kända som narcissus- eller jonquillalökar. Narcisser finns i gul, vit eller orange och blommar på våren. Liksom tulpaner behöver påskliljor full sol och väldränerad jord. De bör också planteras 6-8 veckor före den första frosten i ditt område. Plantera narcisslökar på samma djup som tulpanlökar. Täck med jord och vattna väl. Narcisslökar kan hålla i 5-10 år innan de behöver bytas ut.

Iris-lökar

Iris är vackra blommor som finns i många olika färger, bland annat blått, lila, rosa och gult. De blommar sent på våren eller tidigt på sommaren beroende på vilken sort du väljer. Irisar behöver full sol till halvskugga och väldränerad jord. De bör planteras 6-8 veckor före den första frosten i ditt område på ett djup av 3 gånger lökens höjd. Täck med jord och vattna väl efter plantering av lökar. När de väl har etablerat sig håller Irislökar vanligtvis i 5-10 år utan att behöva skötas mer än regelbundet vattna under torra perioder.

Det här är bara några exempel på populära blomsterlökar som du kan plantera i din trädgård för att ge färg och skönhet år efter år med minimal ansträngning från din sida! Se till att göra din forskning om vilka sorter från Plantigo som gör sig bäst i just din klimatzon, och njut av att skörda frukterna av ditt hårda arbete under många säsonger framöver!

Lämna ett svar