Hur fungerar NIPT test hos din privata barnmorska i Stockholm

Barnmorskemottagning i Stockholm och privat gynekolog i Vasastan

NIPT (Non-Invasive Prenatal Test) som du kan utföra hos din gynekolog och barnmorska i Stockholm, som exempelvis vasamamma.se. När du är gravid överförs en del av fostrets kromosomer och DNA till moderns blodomlopp via moderkakan. Det är i fostrets DNA som det går att hitta kromosomavvikelser. NIPT test är ett blodprov som kan visa på en ökad risk för kromosomavvikelser hos fostret, vilket kan vara önskvärt att veta i vissa fall.

NIPT-testet består av ett blodprov som tas från dig när du är gravid. Det är viktigt att en ultraljudsundersökning utförs före NIPT testet för att bekräfta din graviditetslängd och antalet foster som du bär. Det är viktigt att du tänker noga på vad svaret kan innebära för dig och din partner. Så det är bra att läsa på noggrant innan vilket du kan göra hos dina privata barnmorska och gynekolog men även på exempelvis socialstyrelsen.

Vad betyder resultatet av ett utfört NIPT test och hur tillförlitligt är det?

Ett positivt resultat betyder inte att det definitivt finns en kromosomavvikelse, utan endast att det finns en ökad risk. Det innebär att mer invasiva uppföljningsundersökningar, t.ex. provtagning av chorioncillus villus (CVS) eller fostervattenprovtagning, kan erbjudas dig för att bekräfta diagnosen. Dessa typer av tester medför en liten risk för missfall.

Det finns falskt positiva och negativa resultat kan förekomma med alla typer av test, så det är viktigt att du noga tänker igenom vad du vill göra om du får andra resultat än förväntat. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta din barnmorska eller gynekolog omgående.

Viktigt att tänka på vid NIPT test

NIPT test är således ett tillförlitligt och icke-invasiv metod för analys av kromosomavvikelser (kromosomförändringar hos foster. Det är viktigt att du tänker noga på vad svaret kan innebära för dig och din partner och att du läser på tillgängliga resurser innan du fattar några beslut.

Falskt positiva och negativa resultat kan förekomma med alla typer av test, så det är viktigt att du tänker noga på vad du vill göra om du får andra resultat än förväntat.

Det är viktigt att du känner dig trygg i din graviditet så kontakta din barnmorska vid funderingar. Detta är extra smidigt hos en privat gynekolog och barnmorskemottagning i Vasastan, Stockholm.

Lämna ett svar