Skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar

Du kanske inte tänker så mycket på det, men det finns faktiskt två olika sorters peppar som du kan köpa i mataffären – svartpeppar och vitpeppar. Dessa två kryddor kan se likadana ut, men de har faktiskt en hel del skillnader. Här får du en närmare titt på skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar, samt några tips om vad du kan använda varje typ av peppar till.

Svartpeppar vs. vitpeppar

Den största skillnaden mellan svartpeppar och vitpeppar är färgen, vilket du kanske har gissat utifrån namnet. Svartpeppar kommer från den torkade, omogna frukten av växten Piper nigrum, medan vitpeppar kommer från samma växt men skördas när frukten är mogen och sedan blötläggs i saltlake för att avlägsna det yttre skalet. Svartpeppar har en skarp, stickande smak, medan vitpeppar är lite mildare och har en mer blommig arom.

En annan skillnad mellan dessa två typer av peppar är att svartpeppar vanligtvis används hel eller malen, medan vitpeppar vanligtvis bara finns förmald. Du kan använda både svartpeppar och vitpeppar i salta rätter, men svartpeppar används oftare i kötträtter medan vitpeppar ofta används i gräddsåser eller soppor eftersom den inte missfärgar ljusa ingredienser på samma sätt som svartpeppar kan göra.

Varför är kambodjansk svartpeppar så eftertraktad?

Alla svartpepparfrukter är inte lika bra. Det finns faktiskt många olika sorter av svartpeppar från hela världen, var och en med sin egen unika smakprofil. En av de mest eftertraktade sorterna av svartpeppar är kambodjanska Kampot svartpepparkorn. Kampot svartpepparkorn odlas i rik jord nära Tatumbergen i sydvästra Kambodja och har en djup, komplex smak som skiljer dem från andra typer av svartpeppar på marknaden. Om du letar efter något speciellt att lägga till i din nästa maträtt ska du definitivt leta efter några Kampot svartpepparkorn – du kommer inte att bli besviken!

Slutsats

Som du kan se finns det en hel del skillnader mellan svartpeppar och vitpeppar. Nästa gång du är i mataffären eller handlar kryddor online, kom ihåg dessa tips så att du kan vara säker på att du får exakt det du behöver för ditt recept. Och om du letar efter något speciellt för att krydda din måltid, glöm inte att köpa svarta pepparkorn från Kambodja Kampot!

Lämna ett svar