Dessa är fördelarna med hjortkött och övrigt viltkött

Om du vill ha mer variation i din kost kan du överväga att prova hjortkött. Denna typ av viltkött är något av det hälsosammaste och godaste du kan få. Det är fettsnålt och fritt från antibiotika och andra konstgjorda tillsatser. Om du dessutom har turen att känna en jägare eller själv är jägare kan du ha tillgång till en frys full av olika sorters viltkött. Men innan du ger dig ut på din jaktresa finns det några saker att tänka på.

Grunderna i jakten på hjortkött

Om du vill jaga viltkött är det första steget att avlägga jägarexamen. I Sverige krävs det att du deltar i en jägarsäkerhetskurs där du får lära dig grunderna i jakt, till exempel säkerhetsprotokoll och etik. Du får också lära dig om vilka typer av vapen och jakttillbehör som används vid jakt, t.ex. gevär, bågar, pilar, knivar och andra verktyg. När du har klarat provet får du en jaktlicens så att du lagligt kan jaga i din delstat.

Jaktutrustning

När du har klarat provet och fått din licens är det dags att rusta upp dig för din jakt! Du behöver lämpliga kläder som är bekväma men också varma nog för kalla väderförhållanden. Du bör också bära ljusa färger så att andra jägare kan se var du befinner dig om de skulle komma för nära. Andra saker som en kniv eller ett annat skärverktyg kan komma till nytta beroende på vilken typ av djur du jagar. Slutligen kan en jaktradio hjälpa dig att hålla koll på andra jägare som kan befinna sig i området och se till att alla håller sig säkra när de är ute i naturen.

Tillagning av hjortkött

När det är dags att tillaga ditt viltkött finns det många olika recept som kan användas beroende på vilken styckningsdel det är från eller hur det har förberetts före tillagningen (t.ex. rökt). Några populära recept är biffar som tillagas över öppen eld eller långsamt kokta grytor med grönsaker som tillsätts för att ge smak och konsistens. Hjortkött passar också bra ihop med både söta såser som fruktglasyr eller salta såser som svampsås, som båda förstärker smaken när de serveras med tillbehör som potatis eller rispilafs! Och glöm inte bort efterrätterna; det finns många läckra hjortköttbaserade godbitar som väntar på äventyrliga ätare!

Det är ett av de hälsosammaste köttsorterna på grund av dess låga fetthalt och avsaknaden av antibiotika och konstgjorda ingredienser som finns i butikskött idag. Om du är intresserad av att prova detta unika viltkött men inte vet var du ska börja – att ta jägarexamen kan vara det du behöver! När du väl är beväpnad med kunskap och rätt utrustning – kommer du inte bara att få tillgång till välsmakande vilt utan också få en uppskattning av naturen som går hand i hand med alla framgångsrika jägares erfarenheter! Så ta ditt gevär (eller din båge) och ge det ett försök idag!

Lämna ett svar