Kontorsstol: Viktigt att

Bilden visar en kontorsarbetare i kontorsstol. Med en ergonomisk kontorstol skapar bästa förutsättningarna för ditt kontorsarbete.

Idag är den totala ergonomin väldigt viktigt när du ska välja en kontorsstol. Oavsett om du arbetar på hemmakontoret eller på ett företagskontor är det viktigt att hitta rätt stol. Rätt kontorsstol ska se till att du kan vara bekväm och produktiv när du arbetar, men den ska också vara ergonomisk. Ergonomi förbises ofta när man letar efter en kontorsstol.

Men det är oerhört viktigt att tänka på det. På så sätt kommer du enklare att förhindra skador eller obehag. När du sitter vid ditt skrivbord både på jobbet och hemma. Idag arbetar vi allt oftare i hybridlösningar.

Det kan kännas bekvämt men hemmet är inte alltid anpassat efter denna arbetssituation. Arbetar du mycket hemma? Då bör du snarast införskaffa dig ett höj- och sänkbart skrivbord samt en bra ergonomisk kontorsstol till ditt hemmakontor.

Vad är ergonomi och hur påverkar det dig i din vardag

Ergonomi är vetenskapen om hur man utformar utrustning och möbler med hänsyn till människans möjligheter och begränsningar. Den fokuserar på hur vi interagerar med vår miljö för att maximera komfort och produktivitet. När det gäller kontorsstolar avser ergonomi hur stolens utformning, passar in i användarens kroppstyp och rörelsebehov.

Överväganden för ergonomiska kontorsstolar

När du köper en ergonomisk kontorsstol finns det flera saker att ta hänsyn till. För det första bör du leta efter justerbara funktioner som armstöd, sitthöjd och ryggstöd. Alla dessa komponenter bör vara justerbara så att du kan hitta en position som är bekväm för din kroppstyp och storlek.

Titta dessutom efter stolar som har ländryggsstöd, detta säkerställer att din ryggrad förblir korrekt riktad när du sitter i stolen. Du bör även se till att materialet som används i stolens konstruktion är andningsbart, så att du kan hålla dig sval under långa timmar vid skrivbordet.

Välj alltid högsta kvalitet på dina ergonomiska kontorsstolar och ergonomiska tillbehör

Det behöver således inte vara komplicerat att välja en ergonomisk kontorsstol oavsett budget. Leta gärna efter justerbara komponenter som armstöd och sitthöjd samt stöd för ländryggen. Välj med fördel även ett material i din ergonomiska kontorsstol som andas.

Om du tar hänsyn till dessa överväganden kan du se till att du hittar en kontorsstol som inte bara ser bra ut. Den kommer i många fall även optimera sittkomforten, när du arbetar hemifrån eller på ett kontor.

Skapa en hållbar arbetsmiljö både på kontoret och hemma

Du kommer i vissa fall att behöva att tänka ett extra steg kring ergonomin när du väljer kontorsstol. Kommer din ergonomiska kontorsstol, fungera bra för att växla arbetsposition effektivt?

Detta kan vara exempelvis växlingen mellan ett stående och ett sittande arbete vid ditt höj- och sänkbara skrivbord. Är din ergonomiska kontorsstol relativt enkel att flytta undan, utan att den tar upp alltför mycket golvyta.

Se gärna till så att din ergonomiska kontorsstol passar för ditt sätt att arbeta

Andra frågor som kan vara aktuella är om din kontorsstol vara skön att använda under längre videomöten? Eller vid ett fokuserat skrivande och arbetande vid datorn? Får du rätt stöd i ryggen och andas tyget tillräckligt bra?

Genom att välja din kontorsstol både hemma och på jobbet av hög kvalitet och en stol som passar för din arbetssituation är avgörande för din hälsa. På så sätt kommer du kunna förbli produktiv och smärtfri under hela din arbetsdag. I bästa fall även under hela ditt arbetsliv.

När du väljer ut en ergonomisk kontorsstol, tänk på att den kommer hålla i många år. Framförallt om du väljer en högre kvalitet redan från början. Om du letar efter mer inspiration så kan du hitta det hos exempelvis ergocomfort.se.

Lämna ett svar